Vinkit vastuullisuusraportointiin – vailla velvoitetta
Vinkit vastuullisuusraportointiin: Integrata koostaa vastuullisuusraporttia, vaikka emme ole siihen velvoitettuja. Miksi, ja mitä kannattaa huomioida? Miten CSRD-raportointi on murroksessa? Integratalainen Laura Huhtiniemi avaa tarkoitusta toimintamme takana.
Integrata haluaa olla – ja on – aktiivinen toimija sekä toimialan edelläkävijä vastuullisuuden saralla.
CSRD-raportointi eli kestävyysraportointi tuonee uusia raportointivelvoitteita. Raportin tavoitteena on tehdä yritysten vastuullisuustoiminnasta läpinäkyvämpää sekä raportoinnista vertailukelpoisempaa.
Mutta. Myös muutoksia on tulossa:
Helmikuussa 2025 Euroopan komissio on käynnistänyt Omnibus-aloitteen, jonka odotetaan yksinkertaistavan yritysten vastuullisuusraportointia. Tavoitteena on keventää sääntelyä ja helpottaa vastuullisuusvaatimuksia. Aloite tukee yrityksiä vastuullisuuden integroimisessa osaksi liiketoimintaa – ilman tarpeetonta byrokratiaa.
Integrataa raportointi ei virallisesti koske lähivuosina. Miksi siis valmistautua, vaikka CSRD-raportointi on muutosvaiheessa eikä kokoisellemme organisaatiolle edes vielä pakollista?
Koska koostamme raporttia ensisijaisesti sidosryhmiämme varten: asiakkaat, kumppanit ja sijoittajat ovat raportin kohderyhmää, ja heitä kiinnostaa, mitä olemme tehneet tai saavuttaneet vastuullisuuden saralla.
Tuemme arjessa muutenkin asiakkaitamme automaatiossa, tietoturvallisissa teknologioissa sekä henkilöstöhallinnon ESG-raportointiin liittyvissä kysymyksissä. Kehitämme Analytiikka-alustaamme siten, että asiakkaat saavat luotettavaa dataa edistääkseen omaa vastuullista, tasa-arvoista ja palkka-avoimuusdirektiivit huomioivaa työympäristöään.
Vastuullisuusraportin myötä saamme nostettua sekä sidosryhmille että itsellemme olennainen tekemisen näkyväksi.
Komiteasta kestävään kehitykseen
Olemme tehneet vastuullisuustyötä pitkään. Ensimmäinen työryhmä – vapaaehtoisista koottu vastuullisuuskomitea – perustettiin vuonna 2020, mutta Integratan perustamisesta asti vastuullisuus on ollut ankkuroituna arvoissamme. Tänä päivänä teemme yhä pitkäjänteistä vastuullisuustyötä huomioiden raportoinnin nykyvaatimukset – tai muutokset – ja raportoimme vaatimuksiin liittyvät mittarit mahdollisimman pitkälle kestävyysraportointistandardin vaatimalla tavalla.
Parhaillaan nykyisen kestävän kehityksen johtoryhmän koostama Integratan vastuullisuusraportti tarjoaa läpinäkyvän kuvan vastuullisuustyömme edistymisestä vuosien varrelta, ja se pohjautuu paitsi kestävän kehityksen periaatteisiin, myös sidosryhmiemme odotuksiin. Hyödynnämme raportoinnissa omia teknologioitamme. Emme kuitenkaan ole ammattilaisia vastuullisuusraportoinnissa. Oppiaksemme teemme työtä nyt, kun velvoitetta ei vielä ole.
Vaikka raportti tulee valmistuttuaan ”uunista ulos”, ei vastuullisuustyö ole ikinä valmista. Työ – ja vastuullinen arki – jatkuu raportoinnin jälkeenkin!
Ota ohesta talteen työryhmän opit vastuullisuusraportoinnista tähän asti.
PS. Olen asiantuntijamme Susanna Kuntun kanssa vieraana kumppanimme Accountorin Mepco Total -webinaarissa Näin tehostat palkka-avoimuus- ja ESG-raportointia 25.3. klo 14. Webinaarissa kuulet lisää raportoinnin nykyvaatimuksista sekä tutustut Integratan Analytiikka-teknologiaan Mepco Analytiikka -tuotteen kautta. Liity linjoille!
Mitä olemme oppineet? Vinkit vastuullisuusraportointiin
01
Syleile strategiaa
Sido raportointi suuntaan. Mieti, mitkä vastuullisuusasiat ovat tärkeimpiä – yritykselle ja asiakkaille. Aseta tavoitteet ja sitoudu seuraamaan niitä.
02
Ruodi rehellisesti
Älä kaunistele – tuo esiin sekä onnistumiset että kehityskohteet. Läpinäkyvyys rakentaa luottamusta ja osoittaa, että vastuullisuus on oikeasti osa tekemistä.
03
Pilko palasiksi
Pilko vastuullisuus palasiksi: ympäristövastuu, sosiaalinen vastuu ja hyvä hallinto (ESG – Environmental, Social, Governance). Hanki apua helppoon ESG-raportointiin.
04
Mittaa ja seuraa
Ilman lukuja kehitystä on vaikea todistaa. Valitse mittarit, joilla voit seurata edistymistä. Esimerkiksi hiilijalanjälki tai henkilöstökyselyt kertovat, miten asiat oikeasti etenevät.
05
Mukaile malleja
Vaikka velvoitetta ei olisikaan, raportointia helpottaa, jos noudatat tai mukailet tunnettuja viitekehyksiä, kuten GRI-standardia (Global Reporting Initiative) tai ESG-kriteereitä. Näin raportti on vertailukelpoinen.
06
Sitouta sidosryhmät
Kysy myös muilta. Huomioi eri sidosryhmien näkökulmat: asiakkaat, työntekijät, sijoittajat ja kumppanit voivat antaa arvokasta palautetta, jotka auttavat kehittämään vastuullisuustyötä.