Tiedon totuus – Kuinka ammentaa analytiikasta liiketoimintaan?

HR-analytiikka pistää datan töihin ja pelaa yhteen sekä johdon että HR:n kanssa. Kun HR-järjestelmistä napattu data jalostuu oivalluksiksi ja päätökset perustuvat fiilistelyn sijaan faktaan, trendit ja poikkeamat nousevat esiin historiadatan syövereistä. Tässä kirjoituksessa avaamme analytiikan mahdollisuuksia ja kuinka siitä saadaan ilo irti.

Mitä HR-analytiikka on?

HR-analytiikka tuo henkilöstödataan kirkkaan näkymän ja muuttaa luvut ymmärrettäviksi raporteiksi. Automatisoidut raportit päivittyvät itsestään ja hakevat tietonsa suoraan HR-järjestelmistä, kuten Mepcosta.

Integratan asiakkaille on tarjolla sekä valmiit perusraportit että personoidut Power BI -ratkaisut, jotka mukautuvat yrityksen omiin tarpeisiin. Kaikki raportit ovat kätevästi saatavilla suoraan Integrata® Palvelualustalla.

Integrata – HR-analytiikka päätöksenteossa

Kun raportointi on kunnossa, alkaa aktiivinen vuoropuhelu datan kanssa. HR voi esittää järjestelmälle täsmäkysymyksiä yksittäisiin tilanteisiin, mutta myös ottaa analytiikan hyödyntämisessä proaktiivisen roolin – tehden HR-datan hyödyntämisestä rutiinia päätöksenteossa.

Tiedolla johtaminen tuo päätöksiin perusteltua varmuutta ja auttaa kehittämään henkilöstöhallintoa faktojen pohjalta, niin operatiivisella, taktisella kuin strategisellakin tasolla.

”Kun tieto tulee suoraan palkkajärjestelmästä, voi olla varma, että se on oikein. Integratan Analytiikka-ratkaisussa ja ESG-raportissa graafit ovat parempia ja tiedon saanti sekä hakeminen helpompaa.”

Anne Mäntyaho

henkilöstöpäällikkö, Olvi Oyj

Operatiivisella tasolla analytiikan avulla voidaan varmistaa, että työntekijät saavat oikeudenmukaista palkkaa vertaamalla heidän palkkatasoaan vastaaviin tehtäviin. Samalla voidaan seurata työaikarajoja ja varmistaa, ettei enimmäistyöaika ylity.

Analytiikan taktinen taso auttaa ottamaan kantaa arkisiin tilanteisiin. Tehdäänkö esimerkiksi jossain yksikössä jatkuvasti ylitöitä? Tämä voi olla merkki piilevästä rekrytointitarpeesta, jonka analytiikka voi auttaa tunnistamaan ajoissa. Lisäksi HR voi suunnitella korvausrekrytointeja, kun arvokasta osaamista ollaan menettämässä. Palkankorotuksetkin voidaan tehdä perustellusti, kun käytössä on tietoa yleisestä palkkakehityksestä.

Strategisella tasolla HR-analytiikka auttaa varmistamaan, että organisaatiolla on riittävästi kriittistä osaamista ja oikeat taidot tulevaisuuden tarpeisiin. Se tuo myös arvokasta näkymää yrityskulttuuriin – esimerkiksi työsuhde-etujen käyttödata kertoo, mitkä edut aidosti sitouttavat työntekijöitä.

Analytiikka auttaa seuraamaan tasa-arvon toteutumista, kuten perhevapaiden jakautumista miesten ja naisten välillä. Myös poikkeamat, kuten kohonneet poissaolot tietyssä yksikössä, nousevat esiin, jolloin niihin voidaan reagoida ajoissa.

Parempia päätöksiä analytiikan avulla

Analytiikan tarjoama visuaalinen raportointi (esim. Power BI:n avulla) auttaa HR:ää esittämään tietoa selkeästi johdolle ja sidosryhmille, mikä tekee päätöksenteosta vaikuttavampaa. Samalla analytiikka varmistaa, että päätökset perustuvat kokonaiskuvaan, eivätkä vain äänekkäimpien mielipiteisiin – tuoden tasapuolisuutta henkilöstön näkökulmien huomioimiseen.

”Integratan sovellusalustan analytiikka on vastannut kasvuyhtiön raportointitarpeisiin, vastuullisuusraportointi (ESG) mukaan lukien.”

Tinja Vuori

HR-asiantuntija, Mezzoforte/Huutokaupat.com

Päätöksenteon pohjalla olevan datan tulee olla laadukasta ja ajantasaista. Kun data ja sen päälle rakennettu raportointi on kunnossa, HR-analytiikka voi auttaa pienentämään liiketoiminnan henkilöstön liittyviä riskejä. Se voi varmistaa, että osaavat työntekijät pysyvät talossa, heitä kohdellaan tasapuolisesti, he ovat motivoituneita ja työsuhde-edut sekä palkkaus ovat kohdallaan. Tämä vähentää riskiä työntekijöiden irtisanoutumiselle tai sairastumiselle ylisuuren työkuorman alla.

HR-analytiikan hyödyntäminen edellyttää aktiivisuutta henkilöstöhallinnolta. Asiantuntijoiden on opittava esittämään selkeitä kysymyksiä ja analysoimaan dataa, ei vain toimittamaan lukuja eteenpäin. Tällä tavoin HR voi ottaa vahvemman roolin organisaation kehittämisessä ja päätöksenteossa.

Vinkit HR- ja palkkahallinnon analytiikan hyödyntämiseen liiketoiminnan tukena

01

Kysy oikeita kysymyksiä

Esitä selkeitä kysymyksiä liiketoiminnan haasteista ja mahdollisuuksista, joihin HR-data voi tuoda vastauksia.

02

Vahvista sitoutumista ja tyytyväisyyttä

Käytä analytiikkaa henkilöstön sitoutumisen ja työtyytyväisyyden parantamiseen.

03

Takaa tasapuolisuus

Varmista tasapuolinen kohtelu ja palkkaus organisaatiossa analytiikan avulla.

04

Ota osaksi strategiaa

Hyödynnä analytiikkaa osaamisen kehittämisen ja strategisen suunnittelun tukena.

05

Johda datasta

Ota aktiivinen rooli datan hyödyntämisessä päätöksenteossa ja esittelyssä johdolle.

Haluatko kuulla lisää alan ajankohtaisista aiheista? Liity kuppikuntaan!