Lomalauantai – vuosilomalain muinainen mysteeri
Lomalauantai. Täysin mystinen käsite, joka elää ja voi hyvin edelleen – erityisesti vuosilomalaissa ja lähes jokaisessa työehtosopimuksessa. Mutta miksi ihmeessä? Käsi pystyyn, kuinka moni haluaisi tästä historian jäänteestä eroon?
Usein kysytyt kysymykset lomalauantaista
Olen ollut HR- ja palkanlaskentaan liittyvissä tehtävissä lähes koko työurani, ja silti lomalauantaiden logiikan selittäminen saa minut lähes poikkeuksetta raapimaan päätäni. Vielä enemmän se saa aikaan päänsärkyä silloin, kun asia pitäisi selittää työntekijälle tai esihenkilölle – mahdollisimman selkeästi, mutta ilman että tarvitsee ottaa PowerPoint-esitystä avuksi.
Koko lomalauantaikeskustelu on täynnä hienovaraisia vivahteita ja yrityskohtaisia käytäntöjä. Jotkut organisaatiot kuluttavat automaattisesti laskennallisen lauantain aina viiden lomapäivän jälkeen. Toiset taas katsovat, että jos loma pidetään yksittäisinä päivinä, lauantai ei kulu lainkaan. Näin työntekijä saa käytännössä enemmän lomapäiviä – tai ainakin siltä se tuntuu.
Ja sitten päästään vaikeustasolle kaksi:
Jos työntekijä on lomalla keskiviikosta perjantaihin, kuluuko lauantai? Entä jos loma onkin maanantaista keskiviikkoon? Jep – aina ei tiedä edes se, joka luuli tietävänsä. Vaikka pelisäännöt olisivat kuinka selkeitä organisaation tasolla, yksittäiselle työntekijälle tai esihenkilölle niiden avaaminen vaatii vähintään rautalankaa. Useimmiten jotain ratakiskoa vahvempaa.
Paljon melua yhdestä lauantaista – mutta syystä
Tästä kaikesta säätämisestä on tehty ihan laskelmia. Ei suinkaan huumorimielessä – vaan ihan oikeasti laskettu, kuinka paljon aikaa ja rahaa tähän menee. Vastaus: yllättävän paljon.
Isoissa organisaatioissa puhutaan helposti henkilötyövuosista. Kaikki se aika, joka menee lomalauantaiden tulkintaan, ohjeistamiseen, kysymyksiin vastaamiseen, virheiden oikaisuun… voitaisiin käyttää johonkin ihan oikeasti tuottavaan ja hyödylliseen.
Ja kun puhutaan työelämän digitalisoinnista ja HR-prosessien modernisoinnista – eikö olisi korkea aika tarkastella myös tätä muinaisjäännettä?
Lomalauantai on kieltämättä tehnyt meistä taktikoinnin mestareita. Pohdimme, millä viikolla kannattaa olla lomalla, että lauantaipäivä ei vain kuluisi. Ja jatkamme tätä pohdintaa vielä toistaiseksi – siihen saakka, kunnes vuosilomalaki mahdollisesti päivittyy ajantasaisemmaksi. Muutoksia ei valitettavasti vielä lähiajoille ole lupailtu.
Aihe on puhuttanut myös valtakunnan mediassa. Helsingin Sanomat nosti toukokuussa (28.5.2025) esiin vuosilomalain kipupisteet ja haastoi lomalauantain järkevyyttä nykypäivän työelämässä. Artikkelin asiantuntijakommenteissa nousi esiin juuri sama kysymys, joka arjessa toistuu: miksi lomapäivä kuluu, vaikkei kukaan oikeasti lomaile lauantaina?
Lomakoukeroiden logiikka haltuun?
Meillä Integratalla lomalauantaista ei tarvitse arpoa tai vääntää loputtomiin. Tunnemme vuosilomalain ja työehtosopimusten käytännöt perinpohjaisesti – ja osaamme selittää ne niin, että jokainen ymmärtää, mitä lomapäivissä oikeasti tapahtuu.
Lomalaskentaa voidaan helpottaa automaatiolla, joka vähentää virheitä ja säästää aikaa. Integrata® AI puolestaan auttaa vastaamaan henkilöstön kysymyksiin nopeasti ja johdonmukaisesti – oman lomalauantaikäytäntönne mukaan.
Helpompi HR-arki hotsittaa? Varaa alta aika asiantuntijalle – jutellaan aiheesta lisää 💯