HR-teknologian tulevaisuus ja trendit
Kuinka HR-teknologian kehittyessä innovaatiot ja inhimillisyys pidetään balanssissa? Miten kehitys konkretisoituu kentällä? Korvaako robotti asiantuntijan? Integratalaisen pilviarkkitehti Mika Berglundin sekä järjestelmäpalveluiden asiantuntija Susa Kotilan mukaan kehityksen keskiössä ovat automaatio, tekoäly ja käyttäjäkokemuksen parantaminen. Tässä tilannekatsaus tulevaisuuden teknologioihin.
Miten tekoäly ja automaatio vaikuttavat HR-työhön?
Teknologian kehittyminen vaikuttaa erityisesti tekoälyn ja automaatioiden soveltamiseen. Jo nyt voidaan siirtää palkanlaskennan toistuvia rutiinitehtäviä automaation avulla robotille, jolloin HR-ammattilaisille vapautuu aikaa strategisempiin ja ihmisläheisempiin tehtäviin.
Tekoälyn hyödyntäminen, esimerkiksi älykkäiden analytiikkatyökalujen ja chattibottien muodossa, parantaa tiedon saatavuutta ja auttaa tekemään parempia päätöksiä reaaliaikaisen datan perusteella.
Tekoäly työkaverina – uhka vai mahdollisuus?
Muuttaako tekoäly HR:n roolia tulevaisuudessa? Kuinka varmistetaan, että teknologia tukee inhimillistä päätöksentekoa eikä syrjäytä sitä?
Tekoälyn kehitys herättää sekä toiveita että epävarmuutta HR-ammattilaisissa. Toiveita liittyy erityisesti siihen, että automaatio ja tekoäly voivat tehostaa työprosesseja, vähentää virheiden määrää ja parantaa työntekijäkokemusta.
Tarpeena on tehdä tekoälystä työkaveri, jonka analyytiikkaosaamista ja tehokasta tiedonhallintaa on helppo hyödyntää HR-työssä.
– Tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä. Jos teknologiaan luottaa sokeasti ja antaa tekoälylle liian vapaat kädet, on haastavaa ennakoida seuraamuksia, Mika Berglund analysoi.
Teknologian inhimillistäminen nostattaa kerta toisensa jälkeen esiin kysymyksen: korvaako tekoäly HR-työn kokonaan? Tekoälyjärjestelmien luotettavuus ja eettisyys herättävät myös huolta – kuinka varmistaa, että algoritmit tekevät oikeudenmukaisia päätöksiä? Mistä tietää, mitä tekoläylle voi ulkoistaa ja mitä ei? Varmista, että tekoälyjärjestelmä noudattaa EU:n AI Act -asetuksen vaatimuksia.
Nopeatempoisen teknologiakehityksen keskellä toiveiden ja pelkojen tasapainottaminen onkin keskeinen tehtävä HR-teknologian kehittämisessä. Tulevaisuudessa onnistuminen edellyttää, että uudet ratkaisut suunnitellaan paitsi tehokkaiksi myös inhimillisiksi.
Tekoäly, kuten aiemmatkin teknologiset mullistukset, muuttaa työnkuvaa – vanhoja tehtäviä saattaa kadota, mutta tilalle syntyy uusia, jotka hyödyntävät teknologian tarjoamia mahdollisuuksia.
Huomisen henkilöstöhallinnossa älykkäiden teknologioiden käyttöönotto tukee HR-ammattilaisten roolia organisaation strategisina kumppaneina.
Huomisen henkilöstöhallinnossa älykkäiden teknologioiden käyttöönotto tukee HR-ammattilaisten roolia organisaation strategisina kumppaneina.
Tunne äly.
Näitä HR-teknologioita Integratalla kehitetään
01
Integraatiot ja ohjelmistorobotit
Ohjelmistorobotteja käytetään erityisesti vanhempien järjestelmien kanssa integrointiin, joita ei muuten olisi mahdollista yhdistää nykyaikaisiin järjestelmiin. Esimerkiksi sairauspoissaolotodistusten käsittelyrobotti automatisoi sairauslomien käsittelyn, mikä helpottaa HR-osaston työtä huomattavasti.
02
HumHum HR -sovellus
Integratan oma henkilöstö- ja palkkahallintosovellus. Apin avulla palkanmaksu sujuu suunnitellusti – ja tietoturvallisesti. Sovellukseen saatavilla myös palkkalaskelmat, työsuhdetiedot, älykäs HR-viestintä ja tärkeät tiedotteet sekä henkilöstödata ja analytiikka.
03
Automaatiot
Automaatio käsittelee järjestelmiin eri rajapinnoista tulevan tiedon, kuten poissaolotiedot, ja varmistaa niiden oikeellisuuden.
04
Analytiikka-alusta
Älykäs analytiikkatyökalu kokoaa tietoja eri lähteistä, kuten Mepco-järjestelmästä, ja tuottaa niiden pohjalta selkeitä raportteja, jopa reaaliajassa. Data on helposti ymmärrettävää ja HR:n hyödynnettävissä.
05
Tekoäly
Tekoälyn hyödyntäminen esimerkiksi asiakaskysymyksiin vastaamisessa ja tehtävienhallinnassa. Tulevaisuudessa tekoäly tulee entistä enemmän ohjaamaan myös automaatioprosessejamme.
HumHum HR – tekoälyn tehostamaa henkilöstöhallintoa
Kehitysprojekteissa Integratalla keskitytään erityisesti tekoälyyn ja automaatioon. HumHum HR -sovellukseen kehitetään tekoälyavusteista viestintää, joka esimerkiksi vastaa kysymyksiin työehtosopimuksista. Parhaillaan pilottivaiheessa olevan ominaisuuden avulla voidaan automatisoida ja nopeuttaa työntekijöiden tiedonsaantia. Viestit ohjautuvat automaattisesti oikealle henkilölle, jolloin aikaa säästyy viestien siirtelyltä.
HumHum HR -sovelluksen käyttäjäystävällinen käyttöliittymä ja tulevat kertakirjautumisratkaisut parantavat käyttäjäkokemusta huomattavasti. Asiakkaiden ei tarvitse luoda erillisiä tunnuksia, vaan he voivat käyttää samoja tunnuksia kuin muissakin työtehtävissään kaikilla käyttämillään päätelaitteilla.
Tietoturva toteutuu ja sisäänkirjautuminen sujuvoituu.
Tulevaisuuden näkymät
Manuaalisten prosessien ja automaation yhdistäminen tulee olemaan pitkäaikainen trendi. Vaikka automaatiota pyritään maksimoimaan, on tärkeää säilyttää mahdollisuus yksinkertaisiin ja nopeisiin manuaalisiin toimenpiteisiin. Tämä varmistaa, että asiakkaat voivat hoitaa prosessit helposti itse, jos tarve vaatii.
Automaatioasteen nostaminen ja skaalautuminen myös pienemmille yrityksille on keskeinen tavoite. Järjestelmiä kehitetään kansainvälisiin tarpeisiin, jotta ne toimisivat saumattomasti eri maiden ja yritysten välillä.
Parannamme palveluitamme pieteetillä. Luovat ratkaisut ja uusien teknologioiden hyödyntäminen tuovat lisää kapasiteettia kumppaneidemme järjestelmiin, tehostavat työtä ja parantavat laatua, mikä puolestaan tuottaa lisäarvoa asiakkaillemme.
Teemme älykästä tulevaisuutta henkilöstö- ja palkkahallinnon huipulla.
Kaipaat sparria tai muuten vaan ajatustenvaihtoa?
Linkity linkkarissa tai kysy kahville.