Integratan hiilijalanjälki 2022

Hiihdämme HR:n hiekkalaatikolla kohti hiilineutraaliutta. Kokonaishiilijalanjälkemme vuonna 2022 oli 100,3 hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Integratalainen Eva Rossi avaa askellustamme päästövähennyspolulla kohti hiilineutraalia Integrataa ja jututti johtoa.

Integratan hiilijalanjälkilaskenta tehdään vuosittain. Tavoitteena on, että Integrata on hiilineutraali vuonna 2024 eli nykyisen strategiakauden lopussa. Tavoitetta varten on laadittu päästövähennyssuunnitelma ja tavoitteen toteutumista seurataan laskemalla vuosittain hiilijalanjälki. Kun Integratan oma toiminta on hiilineutraalia, tuotamme samalla asiakkaillemme hiilineutraaleja HR- ja palkkapalveluja.

”Integrata on hiilineutraali vuonna 2024 eli nykyisen strategiakauden lopussa.”

Tavoitteeseen on laadittu päästövähennyspolku.

Integratan hiilijalanjälki vuonna 2022 oli 100,3 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (kg CO₂ ekv). Laskua edellisvuoteen tapahtui jonkin verran: vertailuna vuonna 2021 kokonaishiilijalanjälkemme oli 150,3 hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Erityisesti energian ja hankintojen osalta pienensimme jalanjälkeämme, kun taas puolestaan matkustus lisääntyi edellisvuoteen verrattuna jonkin verran. Jätteiden osalta luvut säilyivät tavoitteiden mukaan edellisvuoden tasolla.

”Hiilijalanjälkemme vuonna 2022 oli 100,3 hiilidioksidiekvivalenttitonnia.”

Pienensimme jalanjälkeä energian ja hankintojen osalta.

Vuoden 2021 laskentaan verraten myös vuoden 2022 hiilijalanjälkilaskennassa energia haukkasi edelleen odotetusti isoimman osuuden, vaikkakin energian osuus laski jonkin verran viime vuoden laskennasta.

Laskua selittää osaltaan edellisvuodesta tarkentuneet energialuvut: Ensimmäisenä laskentavuonna jouduimme osassa toimistojen energialukuja käyttämään arvioita todellisten lukujen sijaan, koska tarkkoja lukuja ei kaikkien toimistojen/kiinteistöjen osalta tällöin vielä pystytty toimittamaan.

On ollut hieno huomata, miten paljon energian päästötietojen seuranta myös sidosryhmissä on kehittynyt kalenterivuodessa.

Kiskoilla kohti tavoitetta

Hankintojen osalta vuosi 2022 oli edellisvuotta rauhallisempi. Laskentavuonna ei tietoisesti tehty merkittäviä hankintoja, vaan keskityttiin kierrätettyihin tai kestäviin hankintoihin toimipisteissä. Näin hankintojen osuus saatiin päästövähennyspolulla laskuun.

Laskentavuoteen 2022 mahtui myös Turun toimiston muutto isompiin ja toimivampiin tiloihin Logomossa. Turun hankinnoissa hyödynnettiin päästövähennyssuunnitelman mukaisesti paljon jo olemassa olevia kalusteita.

Matkustuksessa puolestaan näkyi selvästi jälleen liikematkustuksen nousu muutaman pysähtyneen vuoden jälkeen. Juna säilyi kuitenkin edelleen ylivoimaisesti integratalaisten käytetyimpänä kulkuneuvona Yksityisautoilun sekä lentomatkustuksen osuus on Integratalla hyvin pieni.

”Juna säilyi edelleen ylivoimaisesti integratalaisten käytetyimpänä kulkuneuvona.”

Kuljemme kiskoilla.

Humaanisti hiilineutraaliksi

Matka kohti hiilineutraaliutta jatkuu tänä vuonna päästövähennyspolun mukaisesti. Mukaan päästövähennyspolkuun otettiin tänä vuonna hiilijalanjälkilaskennan päästöluokkien lisäksi omana kokonaisuutenaan myös yrityskulttuuri ja johtaminen. Miksi?

– Vastuullinen johtaminen ja vastuulliset palvelut ovat meillä merkittäviä tekijöitä vastuullisuuden kokonaiskuvassa. Tavoitteenamme on kiinnittää arjen kautta vastuullisuus kokonaisvaltaisesti kilpailueduksi, summaa Integratan johdon ja vastuullisuuskomitean jäsen Laura Huhtiniemi.

Myös ihmisistä ja kulttuuristamme vastaava integratalainen johdon edustaja Heli Rautjärvi komppaa yrityskulttuurin kautta:

Vastuullisuudesta tulee totta vasta, kun se on luonteva osa yrityskulttuuria. Jo tehdyn pohjatyön jatkona vahvistamme tällä hetkellä vastuullisuuden jalansijaa yhä useammassa arkemme palasessa.

Entä mitä mieltä hiilijalanjäljestä on Integratan toimitusjohtaja Riku Heinonen?

– Tiedostamme hiilijalanjälkemme merkityksen ympäristölle ja olemme integratalaisten kanssa sitoutuneet pienentämään päästövähennyspolulla omaa jalanjälkeämme. Hiilineutraalius on tärkeä askel kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Integratan päästövähennyspolku pähkinänkuoressa

  1. Yrityskulttuuri ja johtaminen Tavoitteena integroida vastuullisuus strategiseksi osaksi yrityskulttuuria
  2. Energia ⚡️ Tavoitteena energian säästäminen ja uusiutuvan energian käytön lisääminen
  3. Hankinnat Tavoitteena hankintojen resurssiviisaus ja kiertotalousajattelun vahvistaminen
  4. Jäte ♻️ Tavoitteena pieni jätemäärä ja suuri kierrätysprosentti
  5. Matkustus Tavoitteena ylläpitää nykyistä matkustus- ja toimistopolitiikkaa

Hiilijalanjälki, CO₂ ekv, ESG, GHG… HR-helppiä vastuullisuusraportointiin?

Pysy kartalla voimaantulevan EU-direktiivin mukaisesta ESG-raportoinnin etenemisestä tai tiedustele raportointimahdollisuuksia HR-raportointi ja -analytiikkatyökalun avulla! Tutustu myös M2 ja Carbonlink-yhteistyöhön.

Jos haluat lisäksi kuulla lisää raportoinnista sekä tavoistamme tehdä todellisia tekoja, liity Integratan kuppikuntaan kuittaamalla kuukausikirjeemme ajankohtaiset asiat suoraan sähköpostiisi.