Vastuullisuudesta tulee totta vasta, kun se on osa kulttuuria

Vastuullisuus on tekoja isoista linjoista pieniin arjen valintoihin. Totta vastuullisuudesta tulee vasta, kun se on luonteva osa yrityskulttuuria. Heli Rautjärvi on tullut tuoreeltaan Integratalle vastaamaan ihmisistä ja kulttuurista. Kirjoitukseen hän kokosi kertauksen ja vinkit vastuullisen yrityskulttuurin luomiseen ja johtamiseen.

Integratalaisuus on pyrkimystä parempaan. Näin ollen on luonnollista, välttämätöntä jopa, että uurramme uraa myös yritysvastuun saralla. Emme halua hiihdellä pelkästään lainsäätäjien ja regulaation sanelemassa tahdissa, vaan tampata latua umpihangessa ja näyttää, miten huomisen HR:ää, verratonta asiakaskokemusta, hyvää työpaikkaa ja kestävää bisnestä voi rakentaa vastuullisesti niin, että ne kaikki tukevat toinen toisiaan.

Miten siis saada sukset samaan suuntaan? ⛷️

Kulttuuri kertoo, miten meillä toimitaan

Yrityskulttuuri kuvaa sitä, miten organisaatiossa toimitaan. Siis ihan oikeasti toimitaan, arjessa eikä pelkästään paperilla. Kulttuuri perustuu pohjimmiltaan yrityksen omistajien ja johdon arvomaailmaan, ja sen tulisi tukea yrityksen liiketoiminnallisia tavoitteita. Sitä, miten organisaatiossa toimitaan, mistä siellä puhutaan ja mitä pidetään tärkeänä, tulee olla tietoisesti tavoitekulttuurista käsin johdettua. Vahingossa kulttuuri harvoin rakentuu vain toivottuun suuntaan, ainakaan pidemmän päälle ja kasvua kestävästi.

”Sitä, miten organisaatiossa toimitaan, mistä siellä puhutaan ja mitä pidetään tärkeänä, tulee olla tietoisesti tavoitekulttuurista käsin johdettua.”

Vastuullisuus ei vain tapahdu.

Jotta vastuullisuuspuheemme ei jäisi höpinäksi markkinoinnin kalvoille tai johtavan toimitusjohtajan pikkujoulupuheeseen, tiedostamme, että vastuullisesta ajattelusta ja toiminnasta pitää tulla entistäkin vahvempi osa kulttuuriamme. Linssi, jonka läpi jokainen integratalainen ✨hyvä tyyppi✨ arvioi omaa toimintaansa ja tekee valintoja työarjessaan, oli kyse sitten työmatkan kulkupelin valinnasta tai inklusiivisesta rekrytoinnista.

Teemme aktiivisesti töitä, jotta vastuullisuus juurtuu johdon palaverien kestoagendalle, näkyy jokaisen arjen toimintatapamme taustalla ja kuuluu kohtaamisissamme aina rekryhaastattelusta firman kemuihin

Tätä teemme vastuullisen kulttuurin vahvistamiseksi juuri nyt

Strategiaa eletään todeksi arkisilla teoilla ja kulttuuria rakennetaan ”kahvikuppi kerrallaan”, joka päivä ja jokaisessa kohtaamisessa. Jo tehdyn pohjatyön jatkona vahvistamme tällä hetkellä vastuullisuuden jalansijaa yhä useammassa arkemme palasessa.

”Strategiaa eletään todeksi arkisilla teoilla ja kulttuuria rakennetaan ”kahvikuppi kerrallaan”.”

Joka päivä, jokaisessa kohtaamisessa.

Starttasimme strategian mukaisen ja aiempaakin tavoitteellisemman vastuullisuustyön arvioimalla jokaisen vastuullisuuden osa-alueen nykytason ja kehittämiskohteet. Itsearviointi jatkuu kevään mittaan, kun johto pysähtyy arvioimaan vielä erikseen vastuullisuuden eri osa-alueita, kehityskohteita – ja niiden johtamista.

Integratan vastuullisuuskomitea – Laura Huhtiniemi, Eva Rossi ja Heidi Heinonen – on toivottanut myös minut tervetulleeksi komitean kokouksiin, jotta tuoreimmat tärpit ja nokkelimmat näkemykset tarttuvat mukaan myös työsuhteen käytäntöjen kehittämiseen.

Jokaviikkoiset aamunavauksemme rullaavat strategisten tavoitteidemme rytmissä, jolloin vastuullisuus pääsee tätäkin kautta framille kuukausittain. Tulevassa kevään koko porukan kick-offissa pääsemme kaikki yhdessä miettimään monimuotoisuutta mm. tiedostamattomien ennakkoluulojen ja vastuullisen viestinnän kautta. Johto ja tuoreet lähi-ihmisemme pysähtyvät samojen teemojen äärelle vielä omassa koulutuksessaan.

”Itsearvioinnin avulla johto pysähtyy arvioimaan vastuullisuuden eri osa-alueita, kehityskohteita – ja niiden johtamista.”

PYSÄHDY aidosti asian äärelle

Turvallisemman tilan periaatteemme alleviivaavat ajatuksiamme tuota pikaa toimitiloissamme tarttuvien tarralausahdusten muodossa, ja samat periaatteet koulutetaan tietenkin kaikille integratalaisille jo osana varhaisen tuen malliamme.

Vastuullisuuspuheelta tai arjen esimerkeiltä on meillä vaikea välttyä. Ja hyvä niin.

Kun haluat lähteä viemään omaa organisaatiotasi entistä vastuullisempaan suuntaan, tässä vielä integratalaista ideaa liikkeellelähtöön Voit aina vetää minua myös virtuaalihihasta Linkedinissä ja kysyä lisää!

Mistä lähteä liikkeelle?

  1. Määritä tavoitetila: Miksi vastuullisuus on meille tärkeää? Mille tasolle pyrimme? Käy tämä keskustelu ylintä johtoa myöten, koska vain siten tavoite nousee tarpeeksi korkealle arjen kiireessä ja ikuisen priorisoinnin paineessa.
  2. Tunnista lähtötilanne: Missä olemme nyt? Konkretisoi tämän hetken tilanne. Erinomainen apuväline tähän on esimerkiksi erilaiset valmiit vastuullisuuden itsearviointityökalut.
  3. Targetoi teot: Mitkä ovat ne a) vaikuttavimmat ja b) mahdolliset teot, joista juuri teillä voi lähteä liikkeelle? Tee konkreettinen roadmap kohti tavoitetta, maltilla asia kerrallaan. Muista ottaa porukka mukaan, jotta jokainen alkaa oppia, miten voi omalla toiminnallaan vaikuttaa pienin askelin isoon tavoitteeseen.
  4. Huomaa hyvä: Pidä jo otetut askeleet kohti vastuullisempaa arkea näkyvillä, nosta esiin niin isoja kuin pieniäkin onnistumisia matkalla vastuullisempaan arkeen. Mitä olemme jo saaneet aikaan? Mikä on jo nytkähtänyt parempaan suuntaan? Osoittamalla, että muutosponnisteluilla on merkitystä, pidät matkan motivoivana ja vahvistat uskoa vaikuttamismahdollisuuksiin.

Lisää kulttuuria kuppikunnasta!

Mikäli mielit saada lisää vastuullisia kulttuurikuulumisia HR:n hiekkalaatikolta sekä säännöllisesti ajatuksiamme mm. huomisen HR:stä, liity Integratan kuppikuntaan!

Mikäli et enää käytä sähköpostia ( ), voit liittyä letterimme tilaajaksi myös suoraan LinkedInissä!