Asiaa ALV-uudistuksesta – varaudu tällä muistilistalla

Uusi arvonlisäverokanta astuu voimaan 1. syyskuuta 2024. Yleinen verokanta nousee 1,5 prosenttiyksikköä, mikä tarkoittaa, että kaikki tuotteet ja palvelut nykyisessä 24 % verokannassa ovat tulevaisuudessa 25,5 %. Muutokset vaikuttavat kaikkiin toimialoihin, mutta valmistautumisaikaa on vielä. Tässä kirjoituksessa kerromme, miten kannattaa varautua ja miten muutokset heijastuvat erityisesti matka- ja kululaskujärjestelmiin.

Muutos koskee yleistä verokantaa, eli lähes kaikki tuotteet ja palvelut ovat muutoksen piirissä. Alennettuihin verokantoihin (14 % ja 10 %) ei tule muutosta vielä, paitsi makeisten osalta, jotka nostetaan 25,5 % verokantaan. Ensi vuonna myös 10 % verokannassa olevat tuotteet ja palvelut on määrä siirtää 14 % verokantaan.

Liiketoiminnan kannalta muutokset näkyvät heti, ja muuttunutta verokantaa sovelletaan tapauskohtaisesti siirtymäajan yli jatkuvissa kaupoissa. Yksityiskohtaiset ilmoitusohjeet uuden verokannan voimaan astumisesta löytyvät Verohallinnon verkkosivuilta.

“Muutos koskee yleistä verokantaa, eli lähes kaikki tuotteet ja palvelut ovat muutoksen piirissä.”

Yrityksesi järjestelmät ovat vuoden suurimman muutoksen kynnyksellä.

Taloushallinnolla on edessään yksi viime aikojen suurimmista muutoksista. Integratalaisetkaan eivät lepää laakereillaan tämän muutoksen edessä – muutokset vaikuttavat esimerkiksi Visma M2 kululaskuohjelmaa käyttävien asiakkaiden arkeen. Olemme olleet jo yhteydessä muutoksen piirissä oleviin asiakkaisiin. Jaamme nyt alla muutaman yleisen vinkin muutokseen varautumisesta.

Miten uudistus vaikuttaa matka- ja kuluhallintaan?

Vaikka suuri osa työeduista, kuten liikuntasetelit, ovat verovapaita, on tärkeää tarkistaa, kuuluvatko jotkin etuudet uuden veroprosentin piiriin. Tämä varmistaa, että kaikki edut ja niiden verokohtelu ovat ajan tasalla. Muutokset ALV-kannassa voivat vaikuttaa myös verovähennyksiin ja korvauksiin, joita yritykset voivat saada esimerkiksi matkakustannuksista tai työterveyspalveluista.

Ohjelmistot saattavat myös tarvita päivityksiä mahdollistaakseen uuden ALV-kannan käyttöönoton. On tärkeää tarkistaa järjestelmän yhteensopivuus ja tehdä tarvittavat muutokset ennen uuden verokannan voimaan astumista. Tämä voi vaatia myös henkilöstön koulutusta.

Vältä uudistuksen umpikuja: näin valmistaudut muutokseen

01

Lisää uudet alv-prosentit tai koodit järjestelmiin

Varmista samalla, että järjestelmäsi tukee alv-muutosta esimerkiksi sallimalla desimaalien käyttö.

02

Lisää uusia kululajeja ja aseta vanhoille päättymispäivät

Voit ottaa mallia vanhoista kululajeista, jotta työsuhde-edut, jotka eivät ole verovähennyskelpoisia (esim. työsuhdeauto tai virkistyskulut), päivittyvät varmasti.

03

Huomioi järjestelmän uniikit toiminnot ja asiakaskohtaiset toimintotavat

Integratan asiantuntijat ovat valmiina auttamaan tai suorittamaan muutostarvekartoituksen.

Olisiko nyt hyvä hetki polkaista käyntiin laajempi päivitys matka- ja kululaskujärjestelmiin? Integratalaiset asiantuntijat auttavat sujuvassa siirtymässä. Tutustu tarjontaamme tai ota heti yhteyttä!